ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

Σπάνια ένας τόπος συνδυάζει τόσες εικόνες μεσογειακής ομορφιάς και έντονων αντιθέσεων όπως  η Καρδαμύλη. Η γαλήνια διάφανη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου ενώνεται με το απότομο μεγαλείο του Ταΰγετου, οι πλούσιοι  ελαιώνες μπλέκονται με κυπαρίσσια και βουκαμβίλιες, ο ένας κολπίσκος διαδέχεται τον άλλον σε κάθε στροφή του δρόμου και οι μανιάτικοι πύργοι δηλώνουν μέσα από την ιστορία της πέτρας τους την φύση και την ψυχή των ανθρώπων που κατοικούν εδώ. Προσανατολισμένη δυτικά και απλωμένη σε μια ομαλή αγκαλιά γης και θάλασσας, προστατεύεται από τον Ταΰγετο που υψώνεται σχεδόν σε ορθή γωνία πίσω της και την καθιστά απλώς μοναδική. Όντας τμήμα της Μάνης, έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της σπάνιας γης: το εξαιρετικό φως, τις μυρωδιές του θυμαριού και της αλμύρας, την πέτρα, την ελιά και το απέραντο γαλάζιο.

Η μαγική παλιά πόλη με το κάστρο, τα πέτρινα ερείπια και την ιδιαίτερη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά, ενώνεται πια με την νέα πόλη που κι αυτή διατηρεί την πέτρα στην κατασκευή της αλλά την πλουτίζει με ανθισμένες αυλές και κάτι από την ατμόσφαιρα των νησιών στο γραφικό λιμανάκι και στα δρομάκια της. Μέσα στους ελαιώνες της και στα κυπαρίσσια, διάσπαρτες ωραίες κατοικίες και αρχοντικά δηλώνουν πόσο δημοφιλής τόπος διακοπών είναι η Καρδαμύλη και πόσο μοναδικό είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της. Γι’αυτό πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, Έλληνες και ξένοι, έχουν επιλέξει την Καρδαμύλη για να ζουν και να αντλούν έμπνευση από την φωτεινή γοητεία της.   Πανάρχαια η ιστορία της, ο μύθος λέει ότι πάνω στον σημερινό Ταΰγετο  ο Δίας αγάπησε την νύμφη Ταϋγέτη και γεννήθηκε έτσι ο γιος τους, ο μυθικός Λακεδαίμων, προφανώς προσπαθώντας οι αρχαίοι με αυτόν τον μύθο να εξηγήσουν αυτήν την απίστευτη αλχημική ένωση που παρήγαγε αυτό το τοπίο και την ιδιαίτερη μανιάτικη ψυχή.

Εδώ στην γη της τάφηκαν οι Διόσκουροι και σώζεται ο λαξεμένος σε βράχο τάφος τους ως τις μέρες μας, εδώ η ζωή και η ιστορία συνεχίζεται αδιάλειπτα μέσα από την κλασσική, την Ρωμαϊκή και την Βυζαντινή εποχή. Η περίοδος της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας κάνει παντού ξακουστή όλη την ανδρεία και τη δύναμη της Μάνης, ενώ δίνει την αφορμή να δημιουργηθούν αυτά τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που γνωρίζουμε, τα πέτρινα καστρόσπιτα της. Η Καρδαμύλη είναι στο κέντρο μιας υπέροχης ακτογραμμής με εξαιρετικές παραλίες, λιμανάκια και κολπίσκους, όπου το πράσινο σχεδόν κατεβαίνει ως την θάλασσα σε πολλά σημεία, όπου απότομοι βράχοι και μικρονήσια στολίζουν τα γαλαζοπράσινα νερά, όπου η αμμουδιά εναλλάσσεται με τα βότσαλα και τις φυσικές πέτρινες εξέδρες.

Ωραιότερες παραλίες είναι τα Ριτσά, ο Φονέας,  τα Δελφίνια, η Καλογριά, η Στούπα, ο Αγιος Νικόλαος, ο Αγιος Δημήτριος, το Καταφύγι, προς την Καλαμάτα υπάρχει η Σάντοβα και  η Μαντίνεια, προς την Λακωνική Μάνη μέχρι την Αρεόπολη  το Νέο Οίτυλο κλπ. Πανέμορφος τόπος, υπέροχα νερά, ωραίοι άνθρωποι, εξαιρετική τουριστική υποδομή, ατμόσφαιρα απαλής και γαλήνιας  ζωής, αίσθηση τελειότητας. Τι άλλο να επιθυμήσει κανείς.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πολύ κοντά στην Καρδαμύλη, στο Προάστιο, αξίζει κανείς να επισκεφθεί την βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει ένα όμορφο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, που οδηγεί στον κάμπο του Προαστίου.
Άλλη ωραία βόλτα είναι στο Εξωχώρι, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει μέσα στην χαράδρα του Ταΰγετου-Βηρού και να φτάσει απέναντι στα Τσέρια. Εκεί οδηγεί και το μονοπάτι Λιούτι, ενώ σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες βυζαντινής και μεταγενέστερης εποχής.
Αν κανείς κατευθυνθεί προς Σαϊδόνα, θα συναντήσει τον πύργο Κιτρινιάρη, υπέροχο δείγμα Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, όπως επίσης και το μοναστήρι Βαϊδενίτσας και Σαμουήλ.
Στην Σαϊδόνα βρίσκεται και η είσοδος του φαραγγιού της Νουπαντής που βγάζει στην εξαιρετική παραλία του Φονέα, για τους λάτρεις της πεζοπορίας.
Το δάσος της Βασιλικής στην Μεσσηνιακή πλευρά του Ταΰγετου, είναι άλλη μια υπέροχη εκδρομή, αλλά σχετικά άγνωστη στους περισσότερους και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί ή από το Εξωχώρι, ή από την Σαϊδόνα.
Στην Καστανιά, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον Μανιάτικο πύργο Δουράκη.
Δρυόπη, Καρυοβούνι και Μηλιά
είναι ωραία μέρη για εκδρομές με 4χ4, ενώ από εδώ ξεκινάει ο χωματόδρομος που οδηγεί στην Παναγιά την Γιάτρισσα, που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε γίνεται και πανηγύρι. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση, διότι ο δρόμος δεν είναι καλός.
Προς Πλάτσα, Στούπα και Καρδαμύλη, υπάρχει το φαράγγι του Βυρού που είναι βατό και επισκέψιμο. Κατά την διαδρομή οι επισκέπτες θα συναντήσουν την Μονή του Σωτήρος και το Λυκάκι, εκκλησία εγκαταλελειμμένη αλλά με πανέμορφες αγιογραφίες- τοιχογραφίες.
Στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα συναντά κανείς το φαράγγι του Ριντόμου, εξαιρετικά ενδιαφέρον και όμορφο. Βατό και αυτό, καταλήγει σε μια μικρή παράλια, ενώ έχει και δυο όμορφα γεφύρια και ένα εντυπωσιακό στενό πέρασμα σε κάποιο σημείο. Σίγουρα οι φυσιολάτρες θα χαρούν να το εξερευνήσουν.
Όλη η Μάνη, που αποτελείται από την Μεσσηνιακή και την Λακωνική, με τον Ταΰγετο στην μέση, είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας και τις πιο πλούσιες σε φυσικό κάλλος : η θάλασσα που περικυκλώνει την στεριά και εκτείνεται ελευθέρα ως την Κρήτη, τα φαράγγια και οι γκρεμοί που σου παίρνουν την ανάσα, τα σκαρφαλωμένα στο βουνό χωριά με τους μανιάτικους πύργους, τα ερειπωμένα κάστρα και φρούρια, τα σπήλαια του Δυρού με τις υδάτινες διαδρομές τους, τα ανεμοδαρμένα ακρωτήρια και τα προστατευμένα κολπάκια, τα εξωκλήσια, οι ελαιώνες, οι κωμοπόλεις με την πλούσια ιστορία και τέχνη.
Αρεόπολη – Δυρός
Η πρωτεύουσα της Μάνης με τους πύργους της, τις τοξωτές καμάρες, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τους αγέρωχους κατοίκους της είναι πάνω στον δρόμο για τον Δυρό και έχει και αυτή την σαγήνη της.
Μεγαλειώδες σπήλαιο με υπόγειο ποταμό, που θεωρείται το καλύτερο και πλουσιότερο στην Ελλάδα. Επισκέψιμο με βάρκες, περιλαμβάνει υπέροχες αίθουσες σταλακτιτικών και σταλαγμιτικών σχηματισμών με χρώματα και σχήματα που δεν φαντάζεται νους ανθρώπου. Απλώς υπέροχο!
Ταΰγετος
Το μυθικό βουνό με τα πέτρινα χωριά του, τα δάση του και τις υπέροχες διαδρομές του είναι ένα αφ’εαυτού αξιοθέατο.
Ταίναρο
Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας αποτελούσε κάποτε είσοδο για τον κόσμο του Άδη, γι’αυτό είναι γεμάτο ερείπια αρχαίων ναών και άλλων ιερών κατασκευών. Η θέα από κει είναι ελεύθερη ως την Κρήτη και γεμίζει την ψυχή αέρα και θάλασσα.
Κάστρα Ζαρνάτα και Κελεφά
Η Ζαρνάτα βρίσκεται πάνω από την Καρδαμύλη και η Κελεφά κοντά στην Αρεόπολη. Μεγάλα διατηρημένα κάστρα που κάποτε διαφέντευαν όλη την γύρω στεριά και θάλασσα και προστάτευαν από εχθρούς και πειρατές. Ατμόσφαιρα μεσαιωνικών θρύλων, πειρατών, Ενετών και Τούρκων, ελληνικών αγώνων ελευθερίας.
Παραλίες
Από την Καλαμάτα ως το Ταίναρο κάτω, θάλασσες πεντακάθαρες, πλατιές αμμουδιές η μικρές φυσικές βραχώδεις πισίνες, δίνουν άπειρες επιλογές για βουτιές και θαλασσινή ραστώνη. Ο δρόμος που οδηγεί από την μια παραλία στην άλλη προσφέρει εναλλαγές τοπίων και εικόνων που είναι χάρμα οφθαλμών.

Vardia Hotel  –  Καρδαμύλη Μεσσηνίας,   Τ.Κ. 24022   Τηλ.: 27210 73777-8   Fax: 27210 73156    E-mail: info@vardia-hotel.gr

Translate »
rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide